Centre de interpretació, Valfarta

Centre de interpretació, Valfarta

Arquitecte: Miquel Sitjà
Estructura: Francesc Guasch
Instal·lacions: LaVola
Promotor: Ajuntament de Valfarta
Descripció: Centre d'interpretació
Total cons.: 400m2
Projecte bàsic i executiu
Centre de interpretació, Valfarta foto 0 Centre de interpretació, Valfarta foto 1 Centre de interpretació, Valfarta foto 2 Centre de interpretació, Valfarta foto 3
CENTRE D’INTERPRETACIÓ AMBIENTAL DE LOS MONEGROS (CIALM) A VALFARTA (OSCA)
  • L’edifici del CIALM té la voluntat de formar part d’aquest micro relleu natural dels Monegros i les parets i coberta del CIALM voldran no sols protegir de les inclemències exteriors sinó que, a la vegada, formaran part del paisatge estepari.
  • Un altre element important de l’estepa Monegrina és la geologia del lloc. Aquesta característica ens donarà peu a utilitzar com a material identificatiu d’aquest centre els guixos propis de la zona o les bases de calç, en forma de bloc o d’estucat, com tradicionalment s’ha utilitzat al llarg dels segles.
  • Es proposa doncs, que l’edifici del CIALM expliqui en si mateix les característiques del medi natural dels Monegros i, és per això que, en proposar-lo just a l’arrencada de la vessant del turó de Sant Miquel, des d’on es tindran grans vistes tant del centre com de la localitat de Valfarta, la coberta es converteix en la cinquena façana de l’edifici. Aquesta implantació ens porta a proposar un edifici en què la coberta sigui la continuïtat del paisatge i per tant, l’edifici estigui semi-enterrat, i per l’altra banda, a la cara Sud, una gran paret prefabricada de panells de formigó revestits per un estucat natural de calç de varis tons, igual que un estrat de la muntanya, li faci de frontera amb l’espai domèstic urbà.